Αντλίες Θερμότητας

Αρχική σελίδα \ Υπηρεσίες \ Αντλίες Θερμότητας


Πράσινη Ενέργεια και Αντλίες Θέρμότητας

 

Χρήση Αντλιών Θερμότητας για Θέρμανση: Αξιόπιστη & Πολύ Οικονομική Λειτουργία

 

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλο τον τεχνικό κόσμο ότι η χρήση των αντλιών θερμότητας για θέρμανση το χειμώνα αποτελεί την πλέον οικονομική λύση θέρμανσης για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

 

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η αυξανόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος από την καύση (ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε ρύπους) επιβάλλουν την επανεξέταση του συμβατικού τρόπου θέρμανσης των κτιρίων και την επιλογή λύσεων που εξοικονομούν ενέργεια & πόρους από το περιβάλλον.

 

Ο λόγος που η θέρμανση με χρήση αντλιών θερμότητας είναι σημαντικά οικονομικότερος από τη συμβατική θέρμανση με καύση οφείλεται στην άντληση θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον.

  

Γιατί όμως οι αντλίες θερμότητας έχουν συνδυαστεί με την πράσινη ενέργεια και μάλιστα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες επιδοτούνται? 

  

 Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται δεν μετατρέπεται σε θερμική, (όπως συμβαίνει στις ηλεκτρικές θερμάστρες) αλλά χρησιμοποιείται για την κίνηση ενός ηλεκτρικού συμπιεστή και την άντληση θερμότητας από & προς το περιβάλλον.

 Ο λόγος της αντλούμενης θερμικής ενέργειας προς την απορροφούμενη ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή ο βαθμός αποδοτικότητας COP (Coefficient of performance) στις σύγχρονες αντλίες θερμότητας κυμαίνεται από 2,5 έως 5, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται (Inverter – hi-efficiency heat exchangers – control) & τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

 

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια γεωγραφική περιοχή όπου η θέρμανση μέσω της άντλησης θερμότητας μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες θέρμανσης στα 3/4 του πληθυσμού (Κεντρική & Νότια Ελλάδα _ Γεωγραφικές Ζώνες Α & Β).  Σε μερικές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιείται ο συνδυασμός αντλίας θερμότητας με backup ενέργεια (συνήθως ηλεκτρική), η οποία σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που συνήθως είναι 5-20 μέρες ετησίως, (αναλόγως την περιοχή) μας δίνουν τη συμπληρωματική ενέργεια αλλά και τη σιγουριά ότι και στις πιο αντίξοες συνθήκες το σύστημά μας θα ανταπεξέλθει πλήρως.

 

Για να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομικότητα της χρήσης των αντλιών θερμότητας ας δούμε το παράδειγμα, του πρώτου πίνακα που αφορά τη μέση κατοικία στην Ελλάδα, με επιφάνεια 90 τετρ. μέτρα και θερμικές απώλειες 10 kW

   

Παρατηρούμε ότι με την χρήση των αντλιών θερμότητας για θέρμανση έχουμε οικονομία έως και 64% σε σχέση με συμβατικό λεβητοστάσιο με καύση πετρελαίου!!

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παρουσιάζονται και γραφικά στον ακόλουθο πίνακα:

 

 

Διαβάστε την αναλυτική μελέτη του ΕΜΠ σχετικά με το κόστος λειτουργίας και την απόσβεση των συστημάτων θέρμανσης με σημερινά δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγ. Μαρίνης 46
Τ.Κ. 54351 Άνω Τούμπα
Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 868586
Fax : 2310 870003
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης